Oldalak

2015. május 21., csütörtök

Szepesi: 70 éve szerelmem a rádió

Szepesi György csak fél órát közvetíthetett első válogatott meccsén.
Szól a rádió!
Szepesi megszámlálhatatlan magyar gólról
és magyar aranyéremről tudósította a rádió
hallgatóit
A Guinness Rekordok könyvébe is bekerülő, a "legrégebb óta beszélő" riporter pályafutása már hét évtizede tart a Magyar Rádiónál, s a legendának esze ágában sincs visszavonulni.

Mindig is rádiós sportriporter akart lenni?
Amióta az eszemet tudom, ez volt a vágyam. Kölyökként együtt fociztam az újpesti Szusza Ferivel, ő mondta nekem még 13 éves koromban, hogy döntsem el végre, kommentátor leszek vagy labdarúgó.

Így került a rádióhoz?
Az azért kicsit később volt, a háborút még túl kellett élni. Aztán 1945 áprilisában a bazilikánál mászkáltam, és egy néhány évvel idősebb barátom látta, hogy bátortalan vagyok. Karon fogott, s azt mondta, nem tágít mellőlem, amíg be nem megyek a rádió épületébe.

Rögtön fel is vették?
Nem, de megkaptam a lehetőséget. Május nyolcadikán az Újpest - Csepel meccsről kellett volna tudósítanom, de a Megyeri utat eláztatta a Duna, így másik pályára került a rangadó. Végül nyolcperces anyagot adtam le.

Melyik volt az első válogatott meccse?
Na, éppen akkor került állományba, '45. augusztus 20-án az osztrákokat fogadtuk az Üllői úton. Félórás, élő közvetítést kaptam én, az első és az utolsó negyedórát kértem. Mint mindig, a pálya szélén álltam, így hallottam, ahogy Zsengellér kiabál Puskásnak - tiéd lesz a labda, Öcsi, rúgd be! Én ezt be is mondtam, s tényleg így lett. Öcsi berúgta az ő és az én első válogatott gólomat is.
A 12. játékos
Szepesit (jobbra, Grosics és Buzánszky mellett) az Aranycsapat
12. játékosának tartotta a közvélemény - és a csapat játékosai is

Aztán jöttek az olimpiák. Mennyi volt belőle?
Ha jól számolom, 17 ötkarikás játékokon voltam ott, és 15-ön dolgoztam. Ebből a szempontból az athéni volt az utolsó, de 2012-ben Londonból is adtam néhány szösszenetet.

Melyik a legkedvesebb?
Nem is kérdéses, hogy a helsinki. Előtte és utána sem szereztünk 16 aranyérmet. Fantasztikus élmény volt közvetíteni.

És a meccsek közül?
Természetesen a londoni 6:3. Mindenki azt mondta, sansztalanok vagyunk, erre simán megvertük az angolokat.

Az Aranycsapat 12. tagjának tartják. Vállalja?
Büszkén. Remek viszonyt ápoltam a fiúkkal, akik a kortársaim voltak, s kedvesen fogadtak. Nagyon fájdalmas megélni, hogy már valamennyien elmentek. Csodálatos emberek voltak. Öcsi például egyszer kabátot vett nekem Athénban, mert fáztam.

1945
Szepesi a háború után került a Magyar
Rádióhoz, 17 olimpiára jutott el 70 év alatt
Volt kellemetlen élménye is?
A melbourne-i olimpián hiába dolgoztam, mert az '56-os eseményekkor szózatot intéztem a néphez, hogy ne tüntessünk, hanem szurkoljunk inkább a magyar csapatnak. Aztán 1975-ben egy párizsi válogatott meccsen olyan feltételek mellett kellett dolgoznom, hogy másnap beadtam a kérelmem, külföldi tudósító lehessek. Így kerültem Bonnba. De utána is visszatértem, s 1995-ben az Izrael elleni válogatott focimeccs volt az utolsó.

Manapság mivel telnek a napjai?
A feleségemmel éldegélünk kettecskén. A fiam is nyugdíjas már, az unokám pedig a tévénél dolgozik operatőrként. Ők nem akartak követni a pályán. Nekem viszont örök szerelem a rádió. Meccsről már nem tudósítok, mert rosszul hallok, és a bal szememmel nem látok, de hetente egyszer dolgozom. Aztán augusztus 20-án elbúcsúztatnak majd, de nem hagyom magam, havonta egyszer még meg akarok szólalni.

Életrajz
Szepesi György
Született: 1922.02.05., Budapest
Riporter a Magyar Rádiónál 1945 májusa óta.
Díjai: Joseph Pulitzer-emlékdíj, NOB Olimpiai Érdemrend ezüst fokozat, Prima Primissima díj, Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, magyar sportsajtó halhatatlanja, FIFA-érdemrend.

Nézd meg, hogy közvetítette Szepesi az évszázad mérkőzésének megválasztott angol-magyar találkozót!
A Wembley-ben 1953. november 25.én a Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály, Bozsik József, Zakariás József, Budai II. László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán összeállításban pályára lépő magyar labdarúgó-válogatott Hidegkuti 1' 22' 53' Puskás 25' 29' és Bozsik 50' góljaival 6:3-ra győzte le azt az angol válogatottat, mely addig soha nem kapott ki hazai pályán. Sebes Gusztáv, a válogatott szövetségi kapitánya Gellér Sándort is pályára küldte, aki Grosicsot váltotta a kapuban. Az azóta az évszázad mérkőzésének megválasztott találkozót Szepesi György közvetítette.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése