Oldalak

2015. május 6., szerda

Mario Götze: A Bayern BL-trófeára vágyó 22 éves sztárja szerint néha lehet úgy játszani, mint Lionel Messi, de folyamatosan nagyon nehéz.

Amit elszalasztott a Borussia Dortmunddal a Wembleyben, azt a Bayern München játékosaként pótolná a berlini Olimpiai Stadionban: élete első Bajnokok Ligája-döntőjére készül Mario Götze. Géniusznak tartja Pep Guardiolát, szerinte nélküle nem újulhattak volna meg a bajorok.
Götze 2014-2015-ös BL-mutatói
9
mérkőzésen szerepelt
4 gólt szerzett
1 gólpasszt adott
733 percet töltött a pályán
95,469 métert futott
23 kapura lövése volt
8-szor találta el a kaput
4-szer lőtt fölé vagy mellé
11-szer blokkolták a lövését
423-szor passzolt
369 pontos átadása volt
87%-ban sikeresek a passzai
16 szabálytalanságot követett el
16-szor voltak vele szemben szabálytalanok
0 sárga lapot kapott

A berlini aréna egyszer már aranyat termett Mario Götzének
- Ha valaki azt mondja a BL-csoportkör után, hogy a nyolcad- és a negyeddöntőben 13 gólt szerez az Allianz Arenában a Bayern, hiszel neki?
- Dicsértem volna mindenképp az optimizmusát, de a leghihetetlenebb történeteket még mindig a valóság írja. Igaz, az ukrajnai 0-0 és a portói 1-3 után minden okunk meg is volt arra, hogy 100 százalékot adjunk ki magunkból Münchenben, hiszen mindkét párharc idegenbeli felvonásán csalódást keltett az eredmény és a mutatott játék is. Más-más körülmények között értük el a 7-0-t és a 6-1-et, de az közös volt a két sikerben, hogy mindvégig hittünk magunkban. Már csak egy lépésre vagyunk a finálétól, idén nem szeretnénk lemaradni róla.

- Életed első Bajnokok Ligája-döntőjét épp a bajorok ellen vívhattad volna két éve még a Dortmund játékosaként.
- Két német csapat a Wembleyben, már csak emiatt is különleges volt az a londoni este, aminek sajnos csak nézője lehettem. Nem voltam könnyű helyzetben, egyrészt azért, mert időközben már bejelentették, a nyártól a Bayernben folytatom a pályafutásom, másrészt izomsérüléssel kínlódtam heteken át, nagyon reménykedtem a felépülésben, hogy tudásom legjavát adva még egyszer odategyem magam a Borussiáért. Sajnos ez a lehetőség nem adatott meg nekem.

- Tavalyelőtt Londonról maradtál le, tavaly Lisszabonról, idén viszont ott lehetsz Berlinben.
- Egy éve az elődöntőben az 1-0-s madridi vereség után Münchenben is kikaptunk 4-0-ra a Realtól, de megtanultuk a leckét, szerintem egy súlyos kudarcból ennél többet aligha profitálhat egy csapat. Kijózanító pofon volt, de akkor és ott ráébredtünk, nem biztos, hogy csak az a támadás vezet eredményre, amelyiknél száz passz előzi meg a kapura lövést, gyorsabb és hatékonyabb eszköz a szélsőjátékra koncentrálni. Az új szezon új esélyt tartogat számunkra, és már el is jutottunk oda, hogy kijavítsuk a tavalyi hibákat, mindent megteszünk azért, hogy ott legyünk a döntőben! A berlini Olimpiai Stadion azért is különleges hely számomra, mert itt nyertem először Bundesligát a Bayernnel, a Hertha elleni 3-1-es győzelemből ráadásul góllal és gólpasszal vettem ki a részem.

"... mi a Bayern München vagyunk, és fel kell ismernünk, hogy nem az
egyéni ambíció, hanem a csapat sikere az első."
- A Bayern sportigazgatója, Matthias Sammer, aki szintén ezer szállal kötődik a rivális BVB-hez, azt mondta, elfogadtad, hogy nem lehetsz mindig a kezdőcsapat tagja. Tényleg elfogadtad?
- Mint mindenki más is a keretben, szíven szerint minden egyes találkozón a kezdő sípszótól a lefújásig a pályán lennék, legyen az a sorozat a Bundesliga, a BL vagy a Német Kupa, de mi a Bayern München vagyunk, és fel kell ismernünk, hogy nem az egyéni ambíció, hanem a csapat sikere az első. Ezt megértettem és elfogadtam, ahogy Arjen Robben, Franck Ribéry, Thomas Müller vagy Robert Lewandowski is. Ahogy eddig, ezután is megkapom a lehetőséget arra, hogy jó játékkal és fontos gólokkal bizonyítsam, csapatember vagyok.

- Pep Guardiolával milyen a viszonyod?
- A lehető legjobb. Azok a társaim, akik régebb óta futballoznak Münchenben, azt mondják, Louis van Gaal és Jupp Heynckes is karizmatikus vezető volt, de Guardiola egészen más. A benne rejlő alázat és fanatizmus magával ragadó, nem tudna olyat kérni, hogy ne álljunk be egy emberként mögé. Ő az a személy, aki nélkül nem újulhatott volna meg a Bayern München.

- Az argentinok elleni vb-döntő alighanem megváltoztatta az életed, és mióta kiderült, Joachim Löw azzal küldött pályára, "mutasd meg a világnak, hogy jobb vagy Lionel Messinél", egyre többször von párhuzamot köztetek a sajtó.
- Messi az egész pályafutása során megmutatta a Barcelonában, hogy más szintet képvisel. Nem lehet engem hozzá hasonlítani, ő annyi mindent elért már, és olyan magasra tette a lécet, hogy azt hiszem, lehetetlen túlszárnyalni a teljesítményét. Igazán különleges, csodálatos játékos, sokszor felidézik nekem Joachim Löw szavait, de azt hiszem, csak azért mondta, hogy motiváljon. Az egyértelmű, hogy sikerrel járt...

- Öt évvel fiatalabb vagy, még bőven van időd, utolérheted.
- Hogy Guardiola keze alatt eljuthatok-e Messi szintjére? Nagyon jó lenne, ha képes lennék rá, de ahogy mondtam, Messi elképesztően magasra tette a lécet. Lehet, hogy néha tudsz úgy játszani, mint ő, de folyamatosan nagyon nehéz. Ettől függetlenül keményen dolgozom azért, hogy fejlődjek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése