Oldalak

2014. október 14., kedd

Király Gábor: Ha magunkra figyelünk, nem lehet gond

Király Gábor újabb mérföldkőhöz érkezett: ha pályára lép Feröer ellen, 92. fellépésével beéri Fazekas Lászlót a válogatottsági rangsor második helyén. A kapus szerint ha magunkra figyelünk, nem lehet gond az esti meccsen.

Király Gábor rutinja még mindig sokat ér a válogatottban
– Jöhet a kilencvenkettedik válogatottság, ezzel beérné Fazekas Lászlót. Hitte volna a Haladás-serdülőben játszva? 
Természetesen nem. Persze mindenkinek vannak tervei, az enyémek azonban világ életemben kimerültek abban, hogy dolgozni, teljesíteni kell, amikor pedig szembejön a lehetőség, meg kell próbálni jól dönteni. Sosem volt célom, hogy ebben vagy abban a sztárklubban védjek, az sem, hogy a magyar válogatottban. Egyedül az vezérelt, hogy keményen melózzak, mert az kínálhatja az esélyt a boldogulásra.

– Rendben, ezt mondja harmincnyolc évesen, intelligens, vérprofi labdarúgóként. No de a tízéves Gabikának csak voltak álmai. 
Akkor is így gondolkodtam. Egyrészt nem is nagyon ismertem a külföldi topcsapatokat. A Grazot, a Rapidot meg az Austriát igen, még a Manchestert is, de semmilyen álmot nem kergettem, hogy én márpedig egy napon a Unitedben akarok védeni. Csak jó kapus akartam lenni.

– Megnyugtatjuk, az lett. Különben aligha jut el kilencvenegy fellépésig címeres mezben. Van egy, amelyik a legkülönlegesebb?
– Nincs.

– Valahogy sejtettük… 
– Tényleg nincs. Az első, amikor Bécsben megvertük az osztrákokat, úgy, hogy kivédtem Toni Polster tizenegyesét, nyilván felejthetetlen, de az összes többi mérkőzésem hasonlóképp az, nem tudok egyet kiválasztani.

– Gondolta volna, hogy ennyire kevés dolga akad a romániai pokolban?
– Bíztam a csapatban. Hamar megismertük Dárdai Pali elképzeléseit, ugyancsak a javunkra vált, hogy a pályán lévők évről évre rutinosabbá váltak, ezekből lehetett táplálkozni.

– És elégedett a produkcióval? 
– Mondjuk úgy, a körülményekhez képest igen. Mert azért a sportoló mindig győzni akar. De Romániában, az ismert légkörben az egy pont megbecsülendő.

– A végén lehetett volna belőle három is. Vagy az túlzás lett volna? Hogy ne mondjuk, sok a jóból? 

– Az összkép alapján szerintem mindkét válogatott elégedett lehet a döntetlennel. Ugyanakkor sok mindent elárul az összecsapásról, hogy a románoknak nem volt nagy helyzetük. Ez a védőmunkánkat dicséri, ami ugyebár a csatárok mozgásával kezdődik. Éppen ezért volt ez igazi csapatmunka.

– Az edzői stáb szintén csapatban dolgozott, még ha Dárdai Pál döntött is. Edzőként most ismerhette meg a régi bajtársat. Azt kapta, amire számított? 
– Semmilyen előítéletem sem volt. Nem állítottam fel magamban elméletet arra nézvést, milyen edző lehet Pali. Azt tudtam, ha az a habitus jellemzi trénerként is, mint ami játékosként, sikeres lehet, és elindulhat egy pozitív folyamat. Egy biztos, volt elképzelése a csapatnak, hogy mit szeretne megvalósítani, és ahhoz képest is, hogy mindössze öt napot töltöttünk együtt, látható volt, valami formálódik. Persze öt nap alatt nehéz.

– Sokkal több ideje ezután sem lesz a kapitánynak.
– Ezért kell ismerni a játékosokat. Minket, idősebb vagy inkább tapasztalt futballistákat nagyon jól ismert, tökéletesen tisztában volt vele, mire számíthat, a fiatalabbakat pedig hamar feltérképezte, így aztán nem kellett hosszasan felmérnie az együttest, és kísérletezgetnie. De itt az újabb feladat, amikor ismét teljesíteni kell.

– Bár sokan tiltakoznak a kötelező szó ellen, azért mégiscsak kötelező a győzelem Feröeren, nem? 
– Ha a FIFA-ranglistát nézzük, igen, örök igazság azonban, hogy minden a pályán dől el. A futball már csak olyan, hogy mindig benne van a meglepetés, elég, ha a hétvégi lengyel–német selejtezőt vesszük. Ismerjük az ellenfél erényeit, ahogyan a gyengéit is, és ha bízunk magunkban, ha magunkra figyelünk, nem lehet gond.

VÁLOGATOTTSÁGI RANGLISTA

Név (születési idő)
Meccs/Gól
1.
Bozsik József (1925.11.28.)
101/11
2.
Fazekas László (1947.10.15.)
92/24
3.
Király Gábor (1976.04.01.)
91/0
4.
Grosics Gyula (1926.02.04.)
86/0
5.
Puskás Ferenc (1927.04.01.)
85/84
6.
Garaba Imre (1958.07.29.)
82/3

Juhász Roland (1983.07.01.)
82/6
8.
Mátrai Sándor (1932.11.20.)
81/0
9.
Vanczák Vilmos (1983.06.20.)
78/4

Gera Zoltán (1979.04.22.)
78/23


EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, F-CSOPORT
Október 14., kedd
20.45: Feröer–MAGYARORSZÁG (Tv: M1)
20.45: Finnország–Románia
20.45: Görögország–Észak-Írország

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA

Ország
M
Gy
D
V
Lg/Kg
Gk
P
1.
Észak-Írország
2
2
-
-
4-1
+3
6
2.
Finnország
2
1
1
-
4-2
+2
4
3.
Románia
2
1
1
-
2-1
+1
4
4.
Magyarország
2
-
1
1
2-3
-1
1
5.
Görögország
2
-
1
1
1-2
-1
1
6.
Feröer-szigetek
2
-
-
2
1-5
-4
0
FAZEKAS LÁSZLÓ NEM AKARTA BEÉRNI BOZSIK JÓZSEFET 
Örülök, hogy Király Gábor eljuthat eddig a mérföldkőig, ráadásul egy kapus negyven évesen is védhet a válogatottban. Annak idején Szepesi Györgyék fölajánlották, hogy eljuthatok százig, visszautasítottam, mert nem tartottam méltónak magam, hogy a nagyszerű Bozsik Józsefet beérjem. De még mindig dobogós vagyok, és hogy tizenöt évig lehettem válogatott, játszhattam két vébén és olimpián, hatalmas büszkeség. A legemlékezetesebb? Talán a hetvenhetes Bolívia elleni vébé-pótselejtező, amikor Budapesten én vezethettem ki a csapatot a pályára. Annyi magyar zászlót életemben nem láttam, mint akkor. Abban a hangulatban nem lehetett rosszul játszani. Hat nullára nyertünk” – emlékezett vissza a korábbi 92-szeres válogatott csatár.

A MEGLEPETÉSRE IS FEL KELL KÉSZÜLNI
Minden bizonnyal kilencvenkettedszer is magára öltheti a címeres mezt Király Gábor, de – ahogyan a kapus is fogalmazott –, a futballban bizony előfordul meglepetés. Éppen ezért azt sem zárjuk ki, hogy Dárdai Pál szövetségi kapitány merészet húzva a Ferencvárosban remeklő Dibusz Dénest állítja a gólvonal elé. Nem azért, mert lebecsülné feröeri ellenfelét, hanem mert némi válogatott rutinra a Fradi kapuvédőjének is szüksége lehet – pláne, ha a poszt többi várományosa (Bogdán Ádám, Gulácsi Péter) továbbra sem bevethető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése