Oldalak

2014. október 27., hétfő

Gyász: lelőtték a dél-afrikai válogatott kapusát

Mindössze huszonhét éves korában rablógyilkosság áldozata lett Senzo Meyiwa, a dél-afrikai profi labdarúgóligában szereplő Orlando Pirates és a dél-afrikai válogatott kapusa.

Senzo Meyiwa (1987–2014), az Orlando Pirates és a dél-afrikai válogatott kapusa
A Soccer Laduma, a SuperSport és a Sport24.co.za egybehangzó jelentése szerint – melyet a rendőrség hivatalosan is megerősített – Senzo Meyiwa halálos lövést kapott. A kapus szombat este még az Orlando Pirates Ajax Cape Town elleni 4–1-es győzelmének örülhetett a ligakupának megfelelő Telkom Knockout-kupában. Meyiwa az elmúlt hónapokban a dél-afrikai válogatott kezdőkapusaként is játszott Itumeleng Khune távollétében, mind klubcsapatában, mind pedig a nemzeti tizenegyben viselte a kapitányi karszalagot.

Változtatnunk kell a rendes protokollon. Megerősítjük, hogy Senzo Meyiwát, a Bucs [az Orlando Pirates beceneve] kapusát lelőtték, a kórházba szállítás után már csak a halál beálltát lehetett megállapítani” – jelentette be a gyászhírt a dél-afrikai rendőrség hivatalos Twitter-csatornáján.

„Az eset 20.00 körül történt Vosloorus város Zamo kerületében. 150 000 rand jutalmat ajánlunk fel a nyomravezetőknek. Két gyanúsított tört be a házba, egy kívül maradt. Mindhárman gyalog menekültek” – adtak ki később újabb információt.

Dél-afrikai sajtóhírek szerint Meyiwa barátnőjét látogatta meg Vooslorusban, és az ő házában tartózkodott, amikor rablók törtek be oda, az értékeket követelve, majd tüzet nyitottak. Meyiwát halálos lövés érte, a rendőrség azt tudatta, hogy a házban tartózkodók közül más nem sérült meg.

Az 1987-es születésű Senzo Meyiwa az Orlando Pirates akadémiáján nevelkedett, mindig a Bucs színeiben játszott. 2013-ban mutatkozott be a dél-afrikai válogatottban.

„Az Orlando Pirates nagy szomorúsággal értesült első számú kapusa és csapatkapitánya, Senzo Meyiwa tragikusan korai haláláról. Hatalmas és szomorú veszteség ez, bárhonnan is nézzük – Senzo családjának, a Piratesnek és a nemzetnek" – közölte a klub, mely hétfőn tart sajtótájékoztatót.

Dél-Afrika: általános döbbenet a kapus meggyilkolása után
Általános döbbenet fogadta a Dél-afrikai Köztársaságban, hogy vasárnap este megölték Senzo Meyiwát, a labdarúgó-válogatott csapatkapitányát és kapusát.

A sportolót meg nem erősített hírek szerint barátnőjének otthonában ölték meg a Johannesburgtól 40 kilométerre lévő Vosloorus településen. Két férfi hatolt be a házba, ahol heten tartózkodtak, míg harmadik társuk kint várakozott. Állítólag a futballista mobiltelefonját követelték, majd rálőttek, és mindhárman elmenekültek. Meyiwát kórházba vitték, de már nem tudtak rajta segíteni.

„Tragikus veszteség a családnak, az Orlando Piratesnek és az egész nemzetnek" – mondta Irvin Khoza, a labdarúgó-szövetség elnöke.

Meyiwa csapattársa, Tsepo Masilela ugyancsak megütközve adott hangot értetlenségének a Twitter csevegőoldalon: „Hogy lehet valakit megölni a telefonjáért? Az egyik legjobb kapus volt, remek játékost vesztettünk el."

A német Schalkénál légióskodó, ghánai Kevin-Prince Boateng is megrendülten értesült a gyilkosságról: „Tragédia! Nyugodj békében, Senzo Meyiwa" – írta a közösségi oldalon.

A 27 éves Meyiwa volt a válogatott csapatkapitánya az utolsó négy meccsen, az Afrika-kupa selejtezőjében. Utoljára a bajnokság szombati mérkőzésén lépett pályára, melyen az Orlando 4–1-re legyőzte az Ajax Cape Townt.


A rendőrség átszámítva 3.3 millió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki segít kézre keríteni a tetteseket.

Dél-Afrika: a barátnőjét védte, ezért lőtte le a rabló a kapust
Mindössze huszonhét éves korában rablógyilkosság áldozata lett Senzo Meyiwa, a dél-afrikai profi labdarúgóligában szereplő Orlando Pirates és a dél-afrikai válogatott kapusa. A supersport.com most részleteket is közölt a gyilkosságról.


Amint arról beszámoltunk, a dél-afrikai kapus barátnőjét látogatta meg Vooslorusban, és az ő házában tartózkodott, amikor rablók törtek be oda, az értékeket követelve, majd tüzet nyitottak. Meyiwát halálos lövés érte, a rendőrség azt tudatta, hogy a házban tartózkodók közül más nem sérült meg.

A supersport.com információi szerint a kapus a barátnőjét próbálta megvédeni a betörés után, ekkor sült el a fegyver.

„Két férfi rontott a házba a telefonokat és az ékszereket követelve, egy pedig a ház előtt figyelt. A behatolás után az egyikük a fegyverét Kelly Khumalóra fogta, így fenyegetőzött – Meyiwa ekkor lépett a lány elé, és ekkor kapta a lövést a mellkasába" – mondta Sizakele Nkosi-Malubane, a rendőrség szóvivője, majd hozzátette, minden követ megmozgatnak, hogy elkapják a gyilkost.

A dél-afrikai labdarúgóliga bejelentette, hogy a gyász miatt elhalasztják a hétvégi sowetói debit az Orlando Pirates és a Kaizer Chiefs között – ez a rangadó számít a helyi futballélet legnagyobb eseményének.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése