Oldalak

2014. április 9., szerda

BeLviszályok

Az 1992-1993-as első BL-szezon óta huszonkét alkalommal találkozott egymással két azonos nemzetbeli csapat, engem viszont most csak az a huszonegy érdekelt, amikor az egyenes kieséses fázisban botlottak egymásba a felek.
A főváros és Barcelona csatájában legutóbb az Atlético szállt harcba Madridért
Anglia 9+1 párharc
A Premier League úgy büszkélkedhet a BL-történelem legtöbb "kisajátított" párharcával, hogy a 2003-2004-es kiírásig egyetlenegyszer sem játszott két angol egymás ellen. A sort két londoni csapat nyitotta, a Chelsea és az Arsenal tíz éve a negyeddöntőben találkozott. Akkor a Chelsea jutott tovább 3-1-es összesítéssel, de az elődöntőben megálljt parancsolt neki a francia AS Monaco. Egy idénnyel később, 2005-ben a londoni kékek ismét az elődöntőig jutottak, ott a Liverpoollal találkoztak - az utóbbi jutott fináléba. A 2006-2007-es BL-kiírás volt a csúcs az angol csapatok számára: mind a négy indulójuk túlélte a csoportkört, és eljutott a legjobb nyolcig, ahol először gabalyodhatott egymásba két azonos nemzetiségű induló. A nyolc között az Arsenal és a Liverpool duójából az utóbbi jutott tovább (3-5), a négyben a Liverpool-Chelsea párharcból a londoniak (3-4), de a nagy angol összeborulásnak itt még távolról sem volt vége. Moszkvában, a fináléban a Manchester United és a Chelsea csatázott a trófeáért, a vörös ördögök végül tizenegyesekkel verték meg a kékeket. 2009 tavaszán folytatódott a szigetországi dominancia, a négy közé jutásért ismét a Liverpool és a Chelsea tusakodott (7-5-tel lett elődöntős Roman Abramovics csapata), a döntőért pedig a Manchester United és az Arsenal futott versenyt, melyet 4-1-gyel nyertek Rooneyék. A máig utolsó eset, amikor angol angolnak farkasa volt, az a 2010-2011-es sorozat negyeddöntője, amely során az MU kettős győzelemmel (3-1-gyel) ütötte ki a Chelsea-t. Érdekességképpen említsük meg, hogy a Liverpool és a Chelsea 2005 őszén a csoportkörben is találkozott, mert a Liverpool címvédő volt ugyan, de az angol bajnokságban nem szerzett indulási jogot. A két meccs egyébként is felejthető eredményt hozott: itt is, ott is 0-0-val ért véget.

Spanyolország 5
Az Atlético és a Barcelona mostani ütközete az ötödik spanyol házimeccs a BL kieséses szakaszában, és ebben az ötben nem a Barcelona-Real Madrid csörték voltak túlsúlyban - bármilyen meglepő is ez. 2000-ben a négy között három spanyol klub is volt, így magától értedődik, hogy kettő egymással küzd meg a fináléért. A spanyol-spanyol elődöntőben a Valencia és a Barcelona meccse pontosan olyan egyértelmű eredménnyel ért véget, mintha most játszanák, csak éppen fordított előjellel: a Canizares, Mendieta vagy éppen Kily Gonzales nevével fémjelzett csapat az első meccsen 4-1-re  nyert, így a barcelonai visszavágón már a 2-1-es vereség is belefért. Mivel a másik ágon a Real Madrid 3-2-re legyőzte a Bayern Münchent, rögtön jöhetett is a spanyolok második ütközete: a döntőt a Real nyerte 3-0-ra. Két el clásicót, így is rendeztek a BL-ben: az első a 2002-es elődöntőben (összesítésben 3-1-re nyert a Real), a másodikat a 2011-es elődöntőben - ott összesítésben 3-1-re nyert a Barcelona. Az Atlético és a Barca mostani párharca nemcsak egy elődöntőbeli helyről dönt, de arról is, hogy Madrid és Barcelona közül melyik városnak lesz jobb a másik elleni mérlege.

Németország 3
Az előző évi német házidöntő párosítása megegyezett a Bajnokok Ligája első országon belüli párharcának kiírásával, csak azt 1998 márciusában rendezték, és két meccsen dőlt el. A Bayern és a Dortmund így nemcsak tavaly, az első német-német döntővel írt BL-történelmet. A bajor klub szűk egy évvel ezelőtt a Wembleyben visszavágott a tizenöt éve elszenvedett kiesésért.Az akkor elődöntőig jutó Dortmundban Stéphane Chapuisat lőtte a 210 perc egyetlen gólját a visszavágó hosszabbításának második félidejében. Akkoriban a Bayern amúgy sorra kapta a gyomrosokat a nemzetközi porondon, hiszen egy évre rá a klasszikusnak számító döntőt az utolsó három percben, gólelőnyről bukta el a Manchester United ellen. De mire eljutott oda, hogy a Nou Campban a Fergie-bébik ellen meccseljen, ismét útjába akadt egy német ellenfél: a negyeddöntőben a Kaiserslautern. Azt a párharcot kettős győzelemmel (2-0, 4-0) húzta be a német rekordbajnok.

Olaszország 3
Az Appennini-félsziget legjobb BL-csapata az AC Milan, bár ezt pusztán az alapján nem jelenthetnénk ki, hogy ebben a szezonban a piros-feketék jutottak a legtovább az olasz csapatok közül - mint ismert, a Napoli és a Juventus is bent ragadt a csoportjában. Még csak nem is a milánói csapat három Bajnokok Ligája-serlege mondatja velünk, hanem az, hogy a Milan mind a három olasz-olasz párharcban részt vett, és mindet meg is nyerte. Igaz, egyik sem volt éppen egyszerű eset. Elsőként, 2003-ban az Inter ellen "idegenben" szerzett több góljának köszönhetően lépett tovább,bár ezt két olyan csapat elődöntője után leírni, amely ugyanazt a stadiont használja, hogy is mondjuk, eléggé vicces. Minden idők egyik legfurcsább eredményével záruló elődöntője után pedig minden idők egyik legunalmasabb fináléjában, százhúsz percnyi futballagónia után tizenegyesekkel a Juventusnál is jobbnak bizonyult. A harmadik olasz párharc helyszíne ismét Milánó volt, a 2005-ös negyeddöntő során az első meccset a Milan nyerte meg 2-0-ra, míg a másodikon az Internazionale szurkolói miatt félbeszakadt találkozót 3-0-val ítélték oda Sevcsenkóéknak. Azóta a balhés meccs óta nem láttunk olaszokat egymás ellen a BL-ben.

Franciaország 1
Összeállításom egyébként remekül tükrözi a Bajnokok Ligájában szereplő nemzetek közti erőviszonyokat is, hiszen az ötödik és egyben utolsó ország, amelynek csapatai egymásba botlottak, Franciaország. Eddig csak egyszer fordult elő, hogy két Ligue I-es klub játsszon ki-ki párharcot. A 2010-2011-es BL-szezonban már a negyeddöntők sorsolásakor eldőlt, hogy lesz francia az elődöntőben. A Lyon és a Bordeaux, mint a kétezres évek (és a Paris Saint-Germain felvirágoztatását megelőző korszak) két legjobb francia csapata játszott egymás ellen: a Lyon 3-1-re nyert hazai pályán, a Bordeaux a visszavágón csak szűkíteni tudta a különbséget, a 3-2-es összesítés pedig csak arra volt elég, hogy a Girondins emelt fővel távozzon. A PSG az elmúlt két évben stabil résztvevője a BL rájátszásának, de házon belülről érkező ellenfele jelenleg nincs. Hacsak Monacóban nem folytatják a tavaly megkezdett költekezést...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése