Oldalak

2013. szeptember 5., csütörtök

Szalai Ádám: A kiemelkedő periódusát élő Schalke-támadótól várják elsősorban a drukkerek, hogy a románok ellen győztes gólt szerez

Szalai Ádám szárnyal: a Bundesliga egyik legjobbjához szerződött, hisznek benne, ő pedig a bizalmat gólokkal és azzal hálálta meg, hogy a BL-be juttatta a Schalkét. Pénteken és kedden viszont a válogatottban vár rá emberes feladat, ezúttal a magyarok reménységeként kell a sereg élére állnia.

Szalai Ádám ilyen szezonrajt után optimista lehet
- Vártál már ekkora izgalommal BL-sorsolást?
- Valóban izgatott voltam, kíváncsian vártam, kit kapunk. Mondjuk nyilvánvaló volt, hogy bárkit is, könnyű menetre nem számíthatunk.

- A Chelsea azért jó, mert nagyvaddal szemben is megmutathatjátok, a Basel és a Steaua ellen pedig esélyesek vagytok.
- A Chelsea ellen különleges lesz játszani, azért is, mert barátom, egykori mainzi csapattársam, André Schürrle is ott lesz a túloldalon. A Baselt és a Steauát kellemetlen ellenfélnek tartom. A továbbjutás a célunk.

- Milyen érzés a Schalke-drukkereket a saját oldaladon tudni?
- Hihetetlen, amit a mérkőzéseken, de akár az edzéseken is megtesznek a csapatért! A Hannover ellen idegenben is rengetegen voltak, és hiába kaptunk ki, ők végig ünnepeltek minket. Régebben valahogy sosem ízlett a játék a Schalke ellen, ez nyilván a szurkolók miatt is lehetett.

- Időközben átigazolt hozzátok Kevin-Prince Boateng. A döcögős kezdés miatt kellett a sokoldalú középpályás?
- Biztos vagyok benne, úgy tervezték a vezetők, ha bejutunk a Bajnokok Ligájába, erősíteni fognak. Eddig szerintem azért akadozott a játékunk, mert nem tudtuk hatékonyan támadni a labdát, és itt nemcsak védelemre gondolok.

- Egy ország izgult a kezed miatt. Hogy vagy?
- A BL-visszavágó előtti utolsó edzésen kaptam a kezemre egy erős rúgást, mindjárt éreztem, hogy baj van, korábban már törtem el azt a csuklómat. Bekötözve, fájdalomcsillapítókkal, de játszottam a PAOK ellen.

- A te dupláddal jutott tovább a Schalke! De nem kockázatos beinjekciózva futballozni?
- De, az, csakhogy a BL-szereplés volt a tét! Mindenképp játszani akartam, a klub célja a főtáblára kerülés volt, és nyernünk kellett.

- Ahogy Bukarestben is jó volna. Mióta van benned az a meccs?
- A hétvégi bajnokink óta. Közhely, de mindig csak az előttünk álló feladatra szabad figyelni. Tudtuk, hogy a PAOK ellen fontos visszavágó vár ránk, de a hannoveri bajnokiig csak az járt a fejünkben.

- Ahhoz, hogy a mi kezünkben legyen a sorsunk, győzni kell, de ha hozzuk utána a reálisan várható hat pontot, a románok viszont csak ikszelnek a törökökkel vagy az észtekkel, akkor a mi bukaresti döntetlenünk is értékes lehet, hiszen most öttel jobb a gólkülönbségünk...
- Győzni akarunk, de utána is vannak még meccsek, szóval nem mondhatjuk, hogy ha megvan a három pont, továbbjutunk, ha nincs, akkor tutira nem. Kedden jönnek az észtek, ellenük kint nyögvenyelősen nyertünk. Sok múlik a bukaresti meccsen, de nem dönt el mindent.

- A románok helyében mi vigyáznánk az 50. percben.
- Szerintem ők végig így tesznek.

- Csak mert a finnek és a törökök elleni győztes meccseken is akkor találtál be.
- Nem foglalkozom a statisztikákkal, győzni akarunk és kész!

- Válogatottbeli csatártársaid, Böde Dániel, Németh Krisztián és Szabics Imre más-más stílust képviselnek, ehhez hogy tudsz alkalmazkodni?
- Kevés időt töltünk a válogatottal, Szabics Imrével régóta vagyunk a csapatnál, mégsem voltunk együtt sokat a pályán. Alkalmazkodni kell a társakhoz, a taktikához, a cél a fontos, annak kell alárendelni mindent, és ez így is szokott lenni a válogatottnál.

- Bundesliga-élcsapathoz igazoltál, megkaptad a lehetőséget, éltél vele, lőttél négy gólt, adtál gólpasszt, életedben először bejutottál a BL-be: az önbizalmaddal ezek után nem lehet gond.
- Tényleg csodálatos hetek vannak mögöttem. Soha életemben nem volt olyan, mint most, hogy folyamatosan három-négy naponta meccs vár rám, ráadásul a válogatottban, a BL-ben és a Bundesligában. Ez nagy erőt ad. Ahogy az is, hogy befogadtak és bíznak bennem a Schalkénál, ez az elismerés rengeteget segít. Gólokat szerezni, gólpasszokat adni akkor tud az ember, ha hisznek benne, ő pedig a csapat érdekeit tartja szem előtt.

Har-col-jatok!

Amikor sikerült a bravúr!
Magyarország - Törökország 3-1 (2012)
Olyan téttel bíró mérkőzések hőseit kerestük, amelyeken nálunk előrébb rangsorolt válogatottat sikerült legyőznünk. Tavaly a Puskásban vezetett az ellenfél, de aztán Koman egy távoli potyával egyenlített, nem sokkal a szünet után Szalai Ádám érkezett jól a hosszún egy bal oldali beadásra, majd Gera tette, amit kellett.

Magyarország - Svédország 2-1 (2011)
Ez Rudolf Gergely meccse volt, gólpasszt adott és győztes gólt szerzett. Pedig büntetőt hibáztunk, aztán Szabics Imre góljával megszereztük a vezetést, a vendégek egyenlítése után, a legvégén Priskin beadására berobbanó Rudolf ballal be is vágta a győztes gólt.

Finnország - Magyarország 1-2 (2010)
Szalai ugyanúgy az 50. percben lőtt gólt, mint két évvel később a törököknek, elhúzta Jääskeläinen mellett, és kisodródva belőtte. A finnek a hajrában egyenlítettek, de a 94. percben Elek Ákos végigvitte a labdát a pályán, letette Dzsudzsáknak, ő kilőtte a hosszút.

Magyarország - Finnország 1-0 (1996)
Sami Hyypiä és a vendégek kifutó kapusa nem értette meg egymást, végül a később a Liverpoolt erősítő védő elfejelte a magasra pattanó labdát, és csak azért nem lett öngól, mert Orosz Ferenc beérte és betessékelte a labdát a kapuba.

Magyarország - Svédország 1-0 (1995)
Szép támadást vittünk végig a vb-n villantó svédek ellen a második percben, jobbról jött egy visszapassz, és Halmai Gábor futtából, jobbal kilőtte a jobb sarkot.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése