Oldalak

2013. szeptember 6., péntek

Sorsdöntő döntetlen

Tíz különböző kritérium szerint vetettük össze a Vb-pótselejtezős helyért meccselő magyar és román válogatottat, de így se lettünk okosabbak.
Dönthet-e a mai román - magyar pótselejtezőn az, hogy mit játszott a két válogatott 1958-ban? Hát a nyugat-európai bajnokságokba pallérozódó légiósok száma? Szerintünk minden részlet számít, ezért mindent, de tényleg mindent összehasonlítottunk. Előre szólunk, nem kerültünk beljebb!
A szöveg alatti értékelés sorrendje: Románia - Magyarország

Múlt
Amolyan ráhangolódásként tekintünk vissza a két ország 1936. október 4-én kezdődő, s azóta 22 fejezeten át íródó futballtörténetébe. Jóformán csak azért, hogy megállapíthassuk, régen minden jobb volt. Az eddigi hivatalos meccsek közül 11-et nyert a magyar, ötöt a román válogatott, hat pedig döntetlenre végződött. 47 gólt rúgott a mi csapatunk, 25-öt az övék, a megszerezhető pontok 63 százalékát zsebeltük be. Több mint 30 éve, 1981 óta nem nyertünk, akkor is Budapesten: Bukarestből 1958-ban jöttünk haza legutóbb fülig érő szájjal és maradéktalanul megelégedve. Szóval a múlt a miénk, de az elmúlt negyed évszázadot már ne nagyon piszkáljuk!
0-1


Edzői mérleg
Egervári Sándor 31 meccséből 16-ot megnyert, 8 zárult döntetlennel, hetet vesztett el - a mérlege 60,2%-os. A román tizenegyet karrierje során harmadszor irányító Victur Piturca 22 összecsapáson 11-7-4-es mérleget mutatott fel, ez 60,6 százalékos teljesítmény. Nagyjából iksz a parti, a tétmeccsek tekintetében viszont miénk a pont: kilenc siker, három döntetlen és négy vereség (62,5%-os mutató) Egervárinál, szemben a román főfőnök 4-4-2-es hadrendimitáló eredménysorával és 53 %-os eredményességével.
0-2


Rutin
Az átlagéletkor szinte napra pontosan megegyezik: "odaát" 26,6, nálunk 26,9 év. A válogatottsági számban sem tudunk különbséget tenni, elvégre a románok 469 összesített válogatottsága csak egy hangyabokányival több a magyar csapat 467-es egyesített pályára lépésével. Mindkét oldalon kapus, Bogdan Lobont és Király Gábor a jelenkori csúcstartó: a 35 éves AS Roma-portás 83-szor, az 1860 München ketrece előtt repkedő Király 89-szer húzhatta fel a címeres kesztyűt. De mivel döntenünk kell, megnéztük még a kerettagok szerzett góljait is: ott 53, nálunk viszont "csak" 39 találatot számoltunk össze.
1-2


Európa
A transfermarkt.de gyűjtése alapján 127 román futballista keresi a kenyerét külföldön. Ebben az összevetésben még nincs nagy lemaradásunk, a magyarok a világban nevű osztály létszáma a 2013/2014-es tanévben 109 fő. A lényeges különbség a mennyiségi eloszlás tagozódásában érhető tetten. Az öt európai topligában (angol, francia, német, olasz, spanyol) 22 román futballistát találunk, magyart viszont csak hármat, mindezt úgy, hogy a francia és a spanyol élvonalban se hírünk, se hamvunk. Az úgynevezett második vonalban jobb a helyzet, a holland, belga, portugál, orosz, görög ötöst tekintve 9-9 az állás, de a pont így is a román légióé.
2-2


Hazaiak 
Erwin Koeman idejéből (nem volt az olyan régen) még emlékezhetünk olyan válogatott keretösszetartásra, amikor valamennyi meghívott külföldi klubból érkezett. Egervári viszont nem becsüli le az NB I erejét, lám, a mostani román, észt kombóra kialakított keretében közel 50%-ot tesz ki a hazai játékosok aránya, Fiola, Guzmics Richárd, Gyömbér, Kádár, Lipták, Mészáros, Elek, Kovács, Szakály Péter és Böde mellett a biztonsági tartalék Nikolics, Pátkai, Varga Roland trió is hazai tálból cseresznyézik, ehhez képest a román keret bő fél tucat légiósa elenyésző, ráadásul igazi datolyaérlelő név nincs is közöttük, noha a kezdőcsapatba vélhetően több román élvonalból érkező kerül majd be náluk, mint magyar a mi válogatottunkba.
2-3


Légiósok
A légiósok számában az előző adatból fakadóan jobban áll riválisunk, de nem is csak azért kapja meg a pontot, hanem mert a külföldön szereplők minőségükben is magasabb polcon foglalnak helyet a mieinknél. Nálunk a Schalkéban máris bizonyító Szalai Ádám és a Dinamo Moszkvában a régi, eindhoveni önmagát talán végre meglelő Dzsudzsák Balázs emelhető ki, a sárga-kék mezes válogatottba viszont csak úgy özönlenek a topligás futballisták, Angliából Chiriches (Tottenham) és Rat (West Ham United), Olaszországból Lobont (AS Roma), Alexe (Sassuolo), Papp (Chievo) és Torje (Udinese), a német élvonalból a stuttgarti Maxim, a görög bajnokságból Goian (Aszterasz Tripolisz), Oroszországból pedig Bucur (Kubany Krasznodar) érintett.
3-3


Hiányzók
Gera Zoltán még csak lábadozik, Juhász Roland kidőlése viszont elég friss rémhír. Két éve még győztes gólt vágott a svédeknek Rudolf Gergely, most Miskolcon (azóta Győrben) is legfeljebb csak két vakondtúrás közé gurítva kaphatja meg a napi adrenalinfröccsét. Hiányozhatna még Huszti Szabolcs is, mármint a formáját látva, csakhogy neki nem hiányzik a mostani nemzeti csapat. "Odaát" nagyobb a hiányjegyzék: Adrian Mutu úgy fest, végleg összerúgta a port (nem a fehéret) Piturcával, de ha románok lennénk, Gabriel Tamas, Razvan Cocis és a csapat nélküli Marius Niculae hiánya miatt is szomorúan kavargatnánk a juhtúrós puliszkánkat.
4-3


Sztárok
Most Szalai Ádám a magyar keret legjobb formában lévő játékosa, még ha Dzsudzsák Balázs neve és eddigi futballista-életműve többet is nyom a latba, mint a támadó cselekedetei. De az kétségtelen, hogy pillanatnyilag Szalai játszik erősebb klubban, ott lesz a BL főtábláján, miközben Dzsudzsi a nemzetközi kupa felé se szagolhat. Ádám két gólt lőtt a Bundesligában, kettőt a BL rájátszásában, a Moszkvát bevenni vágyó szélsőnk eddig egy találatot számol a friss idényben, igaz, az első három fordulót kénytelen volt kihagyni eltiltás miatt. A románoknál Mutu elvesztésével a sztár is eltűnt: a neve alapján a jelenleg "klubtalan" Ciprian Marica Genclerbirligiben lazázó Bogdan Stancu klubja patinája és piaci érték okán pedig a stuttgarti Alexandru Maxim vagy a tottenhames Vlad Chiriches lehet a legfényesebb kiscsillag.
4-4


Sorsdöntő meccs
A legutóbbi három selejtezőtornát megnézve láthatjuk, csak a 2012-es Eb-re gyúrva léptünk túl az árnyékunkon, amikor a svédeket itthon legyőzve (2-1) borítottuk a papírformát. Végül ez sem volt elég. De többet ért, mint a 2009-ben öt napon belül elbukott vb-pótselejtező. A 2008-as Eb rostáló körében pedig olyan korán elszálltunk, hogy sorsdöntő meccs sem maradt. Ugyanez a románoknál: 2007-ben kijutás és csoportgyőzelem, a 2010-es vb-selejtezőkön gyors kimúlás, a legutóbbi Eb előtt pedig mire eszmélt a csapat, már késő volt.
5-4


Forma
Ha csak 2013-at nézzük, egy lehelettel jobban állunk, de tényleg csak egy levegővétel a különbség. Egy győzelem és négy döntetlen itt, két győzelem és egy fájó, de borítékolt zakó (a hollandoktól) ott. További párhuzamok: a románok a legutóbbi meccsüket ugyanúgy 1-1-re hozták, ahogy az Egervári-csapat, és a legutóbbi randin egy agyonvert meccsen adtunk oda egy pontot Mutuéknak az utolsó utáni pillanatban. Ezek után ne lepődjünk meg, ha a mai meccs is döntetlen áll majd háromnegyed tízkor az eredményjelzőn.
5-5
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése